Er det obligatorisk å ha sentral godkjenning?
Nei, du må ikke ha sentral godkjenning, det er en frivillig kvalitetsordning og er ikke nødvendig for å utføre prosjekter. Imidlertid anbefaler vi å søke sentral godkjenning dersom du vil oppfattes som en seriøs og kompetent bedrift på byggemarkedet.
Hva er kravene for å søke om sentral godkjenning?
Søknadsprosessen krever omfattende dokumentasjon og papirarbeid. For å søke om sentral godkjenning må du blant annet vise dokumentasjon på utdanning, referanseprosjekter og organisasjonsplan. Det er viktig å oppgi opplysninger som er relevante for godkjenningsområdene du skal søke om.
Du bør dokumentere minimum 3 referanseprosjekter som er utført de siste 8 år. Man dokumenterer erfaring ved å vise til referanseprosjekter utført over den tidsperioden som kreves iht. ansvarsområder. Foretaket må ha et system som tilfredsstiller krav gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven. Det kreves organisasjonsplan som viser foretakets ansvars- og myndighetsfordeling og kvalifikasjoner.
Vi blir stadig kontaktet av firmaer som har fått avslag og ikke skjønner hvorfor. Vi holder oss kontinuerlig oppdatert på hvilke regler som gjelder og vi bistår gjerne i hele søknadsprosessen og sikrer at du får med alle godkjenningsområdene du kan oppnå.
Hvor gamle referanseprosjekter kan legges med søknad?
Det kommer an på hvilken tiltaksklasse du søker. Dersom du søker på sentral godkjenning tiltaksklasse 1 og 2 må du dokumentere prosjekter utført i de siste 10 år. Søker du på sentral godkjenning tiltaksklasse 3 skal referanseprosjekter fra de siste 15 år foreligges.
Hva koster sentral godkjenning?
Et gebyr som dekker kostandene til den sentrale godkjenningsordningen er fastsettes av kommunal- og moderniseringsdepartementet og er for tiden kr. 3.650 per år.
Hvor lang er behandlingstiden?
Behandling av søknad om sentral godkjenning hos Direktoratet for byggkvalitet er på 3-6 uker.
Hvor lenge varer sentral godkjenning?
Sentral godkjenning varer i 3 år av gangen og så må den fornyes. Dersom du søker om endring av godkjenningen midt i en periode, endrer det ikke tidspunktet for når du skal søke om fornyelse av godkjenningen.
Når må jeg søke om fornyelse av sentral godkjenning?
Vi anbefaler at du søker om fornyelse av sentral godkjenning senest to måneder før aktuelle godkjenningen går ut.
Hva trenges for å søke fornyelse av sentral godkjenning?
Fornyelse er samme prosedyre som førstegangssøknad. Ved fornyelse må du dokumentere minst ett referanseprosjekt som bekrefter oppdatert praksis med godkjenningsområdet og tiltaksklassen.
Hvorfor finnes det to godkjenningsmerker?
Du kan se to godkjenningsmerker på grunn av endring i regelverket. Foretak som ble godkjent før 13. desember 2015 må bruke det gamle godkjenningsmerket. Bedrifter som søkte om sentral godkjenning etter 13. desember 2015 ble godkjent etter det nytt regelverket og bruker derfor det nye godkjenningsmerket.
Hvordan kan godkjenningsmerket brukes?
Godkjenningsmerket kan du bruke som markedsføringsverktøy. Foretaket ditt kan benytte godkjenningsmerke i alle markedsføringskanaler. Merket kan vises f eks. på nettside eller brukes som klistremerker på biler og annet utstyr.